Keeda kana poolpehmeks, et pärast ahjus pruunistada või keeda valmis. Purusta 4/5 kreeka pähkleid hakklihamasinas, lisa kõikidest maitseainetest lusikaotsatäis ja suru peos 10min kuni hakkab eralduma pähkli õli. Haki sibul ja hauta kanakeeduleemes pannil. Blenderda ülejäänud 1/5 pähkleid, sibul ja keeduleem massiks, vala pannile. Blenderda pähklimass, ülejäänud maitseained ja keeduleem massiks ja vala pannile. Soenda ja lisa niipalku keeduleent, et tuleks hea soustimass.
150 g feta juustu 3 sl oliiviõli 300 g kirsstomateid 1 magus paprika 3-4 sellerivart 1 sibul 2 küüslauguküünt 100 g rohelisi läätsi (kuivatatud) 400 g purustatud tomatite konservi 8 dl köögiviljapuljongit (8 dl puljongit = 8 dl vett ja 2 puljongikuubikut) 1 tl kuivatatud punet soola, pipart, suhkrut värsket punet soovi korral tšillihelbeid
Feta juust on valge soolakas juust, mida säilitatakse soolvees. Feta on valmistatud kitse- ja lambapiimast. Feta on pärit Kreekast, see on klassikalise Kreeka salati oluline osa.
Tõelist feta-nimelist juustu tohibki teha ainult Kreekas. Kõik teised feta-sarnased juustud on mujal valmistatud. Retseptides võib asendada feta juustu mõne sarnase juustuga, näiteks: Fitaki, Fetaki või meie kasutatud Rimi salatijuust. Feta sobib nii külmadesse kui soojadesse roogadesse. Tomatisupile annab feta mahedat kreemisust.
Foto: Wikipedia
1. Puhasta paprika: lõika pooleks, eemalda seemned. Kata ahjupann küpsetuspaberiga, vala sinna pisut õli. Tõsta feta juust keskele, selle ümber kirsstomatid ja paprika. Nirista peale veidi õli, saputa peale näputäis soola ja punet.
2. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Seejärel tõsta kuumus 225 kraadini, aseta ahjupann ahju ülemisse ossa ja küpseta veel 10 minutit, kuni kõik on kergelt pruunistunud.
3.Kuni ahjupannitäis küpseb, alusta supi valmistamisega. Keera pliit keskmisele kuumusele. Sega supipoti põhjas kuum vesi ja puljongikuubikud või vala sinna valmis puljong.
4.Lisa hakitud küüslauk ja tomatikonserv. Lase keema, keeda kõrgel kuumusel 5 minutit.
5. Loputa läätsed veega mitu korda läbi, kurna korralikult.
6. Lisa pestud ja kurnatud läätsed supile. Lase madalal kuumusel podiseda umbes 25 minutit
või kuni läätsed on pehmenenud.
NB! Ära pane soola enne, kui läätsed on pehmed! Soolases vees keevad kõik kaunviljad aeglasemalt.
7. Haki sibul ja seller. Kuumuta pannil õli, prae selles sibulat ja sellerit umbes 2 minutit. Ära pruunista! Tõsta mõneks ajaks kõrvale.
8. Kui ahjupannitäis on küpsenud, tõsta osa fetat ja kirsstomateid garneeringuks kõrvale.
9.Koori paprikad. Paprika “nahk” võib supi sees ebameeldiv tunduda.
10.Pane kooritud paprikad väiksemasse potti. Vala sinna ka tomatid ja feta, mida kõrvale ei pannud. Kindlasti vala potti kogu õli ahjupannilt!
11.Püreesta tomatid, feta ja paprika.
12. Lisa püree supile.
13.Vala supi sisse pannil hautatud seller.
14. Maitsesta suppi: lisa sool, pipar, pune ja soovi korral tšillihelbed.
Sega ja maitse. Kui vaja, lisa soola või pipart. Tubli näputäis suhkrut võtab happesust vähemaks. Keeda veel umbes 5 minutit madalal kuumusel kaane all, et kõik maitsestuks.
Pune ehk oregano on tuntud ilu- ja maitsetaim. Pune kasvab ka Eestis. Punest saab rahustavat teed. Kõige sagedamini kasutatakse seda pitsas ja verivorstis.
15. Tõsta igasse kaussi suppi, lisa mõni röstitud tomat ja natuke fetat. Puista peale punet ja värsket tüümiani.